فعالان عرصه حقوق زنان درافغانستان میگویند که نگران هستند مبادا در گفتوگوهای صلح میان نماندگان دولت آمریکا و طالبان، حقوق ودست آوردهای گذشته آنان نادیده گرفته شود.
این زنان از دولتهای افغانستان و ایالات متحده امریکا میخواهند که در گفتوگوهای صلح، باید یک جایگاه و نقش اساسی برای زنان افغان در نظر گرفته شود، تا بتوانند در این پروسه از حقوق اساسی و دستآوردهای گذشتهشان دفاع کنند و نگذارند که این گفتوگوها دور از چشم و حضور زنان برگزار شود و حقوق اساسی و دستآوردهای پیشین آنا نادیده گرفته شود. آنان میگویند: «علت ناکامی گفتوگوهای صلح گذشته با طالبان، نادیده گرفتن سهم زنان دراین پروسه بوده است؛ چرا که زنان افغان میتوانند در تمام عرصهها به ویژه پروسه صلح، نقش مهمی ایفا کنند."
سیما سمر، رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان میگوید: «تلاشها در مسیر دستیابی به صلح، بیش ازهر زمان دیگری شدت یافته است. طالبان و آمریکا تا کنون شش بار با هم دیدار و گفتوگو کردهاند، و قرار است که درآینده نزدیک نیز با هم دیدار و گفتوگو کنند. اما زنان افغان باید در این گفتوگوها نقش معناداری داشته باشند. از برنامهریزی روند دستیابی به صلح تا مذاکراتی که با طالبان صورت میگیرد، و نیز در روند انطباق و تثبیت توافقنامه، باید زنان حضوریابند. زنان خواهان حضوری سمبولیک در این پروسه نیستند.»
شماری از فعالان عرصه حقوق زنان در ولایت هرات، نگران آنند که مبادا در گفتوگوهای صلح دستآوردها وحقوق آنان نادیده گرفته شود.
این زنان، با شعار «سفر به سوی برابری» و با برگزاری نمایشگاههای گوناگون دستاوردهای چندین سال اخیرشان را به نمایش گذاشتند.
تعدادی دیگر از فعالان حقوق زنان در یک گردهمایی درشهر نو کابل هشدار دادند، «هیچ کس حق ندارد در غیاب زنان در باره سرنوشتشان تصمیم بگیرد.»
«رولا غنی» بانوی نخست جمهوری اسلامی افغانستان، درنشست مشترک مرکز حمایت از زنان خبرنگار و سازمان گزارشگران بی مرز در کابل گفت: «دستاوردهای گذشته زنان افغان، قربانی صلح نخواهد شد.»
«راستا حسینه صافی»، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان، نیز تاکید کرد که حضور و نگرانیهای زنان در گفتوگوهای صلح باید در نظر گرفته شود.
درهمین حال، معاون عمومی نیروهای حمایت قاطع در افغانستان میگوید: «اگر زنان در گفتوگوهای صلح نقش داشته باشند، احتمال شکست این گفتوگوها ۶۴ درصد کاهش خواهد یافت.»
«پیری مایدون» سفیر اتحادیه اروپا نیز میگوید: «زنان افغان باید بخش مهمی از مذاکرات صلح باشند، چراکه زنان افغان قربانی اصلی خشونتها درافغانستان هستند.» او درمورد مشارکت زنان در مذاکرات صلح نیز تاکید میکند.
دراین میان «پاول پمپلونی»، معاون بخش آسیا پاسفیک اتحادیه اروپا، نیز بر پشتیبانی مالی و سیاسی اتحادیه اروپا از زنان افغانستان تاکید ورزید وگفت: «این پشتیبانی ما ادامه خواهد داشت.»
پیش از این نیز زنان افغان بارها با راهاندازی گردهماییهایی درنقاط متخلف افغانستان، از حکومت و طرفهای درگیر، خواستهاند که در گفتوگوهای صلح مشارکت داشته باشند و دستآوردهای گذشته آنان، نباید قربانی شود.
این درحالی است که ششمین دور گفتوگوهای نمایندگان آمریکا و طالبان در دوحه، پایتخت قطر، بدون حضور زنان افغان پایان مییابد و نمایندگان طالبان، نتیجه این مذاکرات را مثبت ارزیابی میکنند.